Op een andere plek dankzij virtual reality

De doorbraak van de 360 graden-video

Stel je voor: je bent op Times Square, om je heen zoeken zakenmannen een taxi, de reclame ikkert aan de gevels terwijl je loopt tussen de wolkenkrabbers. Je bent er, maar toch ook weer niet, dankzij 360-graden-video’s en een VR-bril. Instructievideo’s, bedrijfsvideo’s en livestreams, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Hoe is het mogelijk dat 360 graden-video’s in een jaar tijd zo populair zijn geworden? Een verklaring hiervoor is dat onder meer grote tech-bedrijven het medium hebben omarmd. YouTube, Facebook en Twitter zijn 360 graden-video’s gaan ondersteunen op hun platforms. De bereikbaarheid voor dit soort video’s is daardoor in een klap geste- gen naar miljoenen.
Maar er is nog een tweede factor dat kan verklaren waarom 360-graden-video’s aan populariteit aan het winnen zijn. In een jaar tijd is de opnameapparatuur voor dit soort producties een stuk goedkoper geworden. De productie van een 360 graden-video is daardoor veel toegankelijker geworden voor bedrijven en organisaties.

….

AV&STAGE 7 2016LR

360 Graden-video’s met een toegevoegde waarde

Govard-Jan de Jong van 360videopanoramas.com maakt al ruim twintig jaar bedrijfsfilms en panoramafoto’s. Sinds korte tijd is hij zich ook gaan richten op 360 graden-video’s. “Het is een groot voordeel dat ik al veel ervaring uit het verleden kan meenemen, in panoramavideo’s.”

De Jong probeert in zijn producties altijd te zoeken naar de toegevoegde waarde van 360 graden-filmen. “Op dit moment zijn er heel veel 360 graden-video’s te vinden op het web, en dat is heel erg leuk. Toch krijgt de video pas echt een functie als deze op de juiste manier gebruikt wordt. Ik denk dat met name op het educatieve vlak de panoramavideo’s een belangrijke rol kunnen gaan spelen.”

“Ik heb een aantal jaar geleden een panoramatour gemaakt van een arrestantencomplex voor de politieacademie. Deze foto’s waren interactief, de student kon door het gebouw ‘lopen’ en in elke ruimte rond kijken. Door op items in de foto te klikken kwam een tekst in beeld met de functie van dat item. Op deze manier konden studenten kennis maken met het arrestantencomplex, zonder dat zij daar aanwezig hoefden te zijn.

Door 360 graden-video’s in te zetten kan je de beleving voor de student nog beter maken. Neem als voorbeeld de 360 graden-foto’s voor de politieacademie die ik heb gemaakt. Als je dit zou verwerken in een 360 graden-video kan je de beleving zo creëren dat een student een arrestant meeneemt naar het arrestantencomplex. Het zijn korte video’s, waar de student ver-
volgens voor een dilemma komt te staan, namelijk “wat doe je nu?”. De reactie die daarop volgt is een nieuwe video. Op deze manier creëer je een simulatie waar de student live kan oefenen.”

Tekst: Roy Spijker
Artikel uit AV Stage

Share This